woensdag 4 juni 2014

Verslag voorlichting Psychoses

Op maandagochtend 12 mei organiseerde stichting De Bloem, samen met Mette Lansen van vereniging Anoiksis (www.anoiksis.nl) een voorlichting over psychoses.

Vanaf half 10 begon iedereen binnen te lopen en toen iedereen er was ging Mette Lansen van vereniging Anoiksis zich voorstellen en uitleggen waar de vereniging voor staat:
"Anoiksis is een Vereniging voor en door mensen met psychosegevoeligheid o.a. de diagnosen schizofrenie en schizo affectieve stoornis, opgericht op 16 februari 1993.
Anoiksis betekent vrij vertaald ‘open geest’.

We begonnen met het kijken van de film ‘Ftah al bab’ (http://mikadohelpdesk.nl/schizofrenie-films.html). De film gaat over Badia en haar broer Abdelkader:

“Iedere dag gaat Badia naar het huis van haar broer Abdelkader. Hij woont alleen en heeft schizofrenie. Stemmen in zijn hoofd vertellen hem dat hij zichzelf moet doden. Badia heeft veel zorgen over haar broer. Ze zorgt voor hem, kookt, maakt schoon en ze neemt hem en haar kinderen mee naar het park: "Ik voel het in mijn hart als ik hem niet help."

Het was voor iedereen heftig om te zien dat Abdelkader lijdt aan schizofrenie. Iedereen vond het dapper en moedig dat Badia elke dag naar haar broer toegaat en hem helpt met alle dagelijkse dingen. Daarna gingen we met elkaar in gesprek over dit onderwerp en over de mensen die in onze omgeving hier ook mee te maken hebben. Het was een leerzame ochtend. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten