woensdag 12 februari 2014

voorlichting over stress en diabetes - 10 februari 2014

10 februari heeft diëtist Sameh Gabriel een voorlichting gegeven over “Diabetes en stress”. Sameh Gabriel is werkzaam bij Diëtistenpraktijk Fit-Food te Amsterdam. Geboren in Irak en al vanaf zijn dertiende levensjaar woonachtig in Nederland.



Na eerst uitgelegd te hebben wat diabetes (suikerziekte) is, welke verschillende vormen van diabetes er bestaan (type 1 en type 2) en welke belangrijke rol voeding speelt bij het behandelen of het voorkomen van ziektes en bij het behouden van een goede gezondheid werd ook nog het belang van voldoende beweging aangekaart. Immers voldoende beweging is ook belangrijk voor een gezonde leefstijl. Na deze inleiding werd elke vrouw (als ze dit wilde) op de Tanita weegschaal gezet. Deze weegschaal meet de lichaamssamentelling en dan met name het vetpercentage, de spiermassa, de body mass index (bmi), de botmassa, eiwitten, het visceraalvet en het vochtpercentage in het lichaam.




Onderstaand uitleg over de verschillende gemeten samenstellingen:

Lichaamsvet: Iedereen heeft vet nodig om gezond te blijven. Lichaamsvet is van belang voor de basis functies zoals lichaamstemperatuur regulering en opslaan van vitamines in bindweefsel. Echter teveel vet kan je gezondheid schaden. Het verlagen van een te hoog vetpercentage heeft laten zien dat bijvoorbeeld het risico op hoge bloeddruk, diabetes, hart-/vaatziekten en sommige vormen van kanker worden verminderd.

Body Mas Index (BMI): De BMI is een getal dat wordt gehanteerd om snel en eenvoudig bij benadering te kunnen bepalen of iemand overgewicht heeft en gezondheidsrisico loopt of niet. Het getal is de uitkomst van de formule: gewicht gedeeld door lichaamslengte in het kwadraat.

Botmassa: Geeft de massa aan van het botmineraal en ander mineralen in het lichaam. Onderzoek heeft uitgewezen dat bewegen en het ontwikkelen van spierweefsel zorgt voor sterkere en gezondere botten. Hoewel de botstructuur waarschijnlijk op korte termijn geen merkbare veranderingen zal ondergaan, is het belangrijk dat u gezonde botten ontwikkelt en behoudt door middel van een gezond dieet en voldoende beweging.

Eiwitten: Het gewicht van eiwitten in het lichaam. Eiwitten zijn essentieel voor het onderhoud van spieren in het lichaam.

Visceraalvet: Vet in de buikholte en omliggende organen.  Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs wanneer je gewicht en lichaamsvet stabiel is, als je ouder wordt de vetverbranding verschuift naar de romp. Zorg je voor een gezond gehalte visceraalvet, dan verminder je het risico op bepaalde ziektes als hartkwalen, hoge bloeddruk en diabetes type 2.

Vochtpercentage/vochtmassa: De totale hoeveelheid vocht in het lichaam uitgedrukt in percentage. Water speelt een belangrijke rol in het lichaam. Iedere cel, ieder weefsel en elk orgaan bevat water. Voor het goed functioneren van je lichaam is handhaven van een gezond vochtgehalte essentieel en bovendien reduceert een goede vochtbalans gezondheidsproblemen. Een gezond vochtgehalte verhoogt de concentratie, verbetert de sportresultaten, huidkwaliteit en je voelt je fitter.

Voor uitgebreide informatie over diabetes, raadpleeg de website www.diabetesfonds.nl





Geen opmerkingen:

Een reactie posten